Station Bergweg

Rotterdam Bergweg is een voormalig station en werd gebouwd in 1906 – 1907. De treinhalte ligt op het Hofpleinviaduct boven de kruising met de Bergweg. Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar in deze tijd was de Bergweg nog de noordelijke stadsrand van Rotterdam! De wijken Liskwartier en Bergpolder werden pas in de decennia daarna gebouwd.

Eenvoudig station
Het station werd in deze periode nog aangeduid als “halte Bergweg” en was een eenvoudige opstapplaats voor forenzen en dagjesmensen. Ten opzichte van een station waren de “haltes” veel eenvoudiger van opzet, waren er minder faciliteiten en werd er minder gestopt. Volgens de eerste dienstregeling stopte er vanaf de opening van de lijn op 1 oktober 1908 vijf maal per dag een trein in beide richtingen. Pas in 1955 werd de naam officieel veranderd in station “Rotterdam Bergweg”. Het huidige stationsgebouw, naar ontwerp van Sybold van Ravesteyn werd geopend in 1960.

Gesloten
Station Bergweg is tegelijk met de overige stations aan de Hofpleinlijn gesloten op 3 juni 2006, voor de ombouw van deze lijn naar RandstadRail. Van 2006 tot 2010 exploiteerde de RET de dienst op dit gedeelte van de Hofpleinlijn, maar op station Bergweg werd niet meer gestopt.

Het Oude Station Bergweg
In 2014 – 2015 is het station gerestaureerd door JagerJanssen Architecten. Zij maakten het ontwerp voor de renovatie en zijn ook gevestigd in de Hofbogen. Na de zomer van 2023 heeft Het Oude Station Bergweg haar intrek genomen in het station. Nu kun je in deze hippe foodhall terecht voor diverse lekker hapjes! Lees meer over de hotspots in de Hofbogen.